Χαμάκος - Ηλειακός Γύρος - Ινδικό κοτόπουλο Tikka Masala

Άτομα

Η συνταγή είναι για 2 άτομα.

Υλικά

  • 2 ½ κιλά περίπου κοτόπουλο κομμένο σε μερίδες, ή φιλέτο, ή μπουτάκια κοτόπουλου
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη* Αλάτι Χυμό, από 1 λεμόνι

Για το μαρινάρισμα:

  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού γιαούρτι στραγγιχτό
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 κουταλιές της σούπας Garam Masala
  • 4 ολόκληρα μαύρα πιπέρια
  • 2 κόκκινες πιπερίτσες καυτερές τσίλι
  • 3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 ½ – 2 κιλά στήθος κοτόπουλου κομμένο σε κύβους

Για τη σάλτσα:

  • 3 κουταλιές της σούπας λάδι
  • ½ κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 5 σποράκια κακουλέ σπασμένα
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 κουταλιές της σούπας Garam Massala
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
  • 1 κουταλιά της σούπας κύμινο
  • 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι του γλυκού τσίλι σε σκόνη 400γραμμ.
  • 1 Τριμμένη φρέσκια τομάτα, ή τυποποιημένη
  • 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού κρέμα γάλακτος μαγειρικής, ή γιαούρτι (προαιρετικά)
  • 3 κουταλιές της σούπας τρίμμα αμυγδάλων, ή κάσιους Αλάτι

Περιγραφή

Θέλεις να ξεφύγεις από τις κλασικές γεύσεις και να ταξιδέψεις μέσα από την κουζίνα σου στη μακρινή Ινδία; Τρεις εύκολες συνταγές σου δίνουν την ευκαιρία να νιώσεις… μαχαραγιάς.

Ετοιμασία

  1. Ψιλοκόβετε το κόλιανδρο, κρατώντας λίγο για το γαρνίρισμα. Βάζετε όλα τα υλικά της μαρινάδας, εκτός από το γιαούρτι στο μπλέντερ και τα κάνετε μια πάστα. Βάζετε την πάστα σε ένα μπολ, το γιαούρτι, το ψιλοκομμένο κόλιανδρο και το κοτόπουλο και τα ανακατεύετε, σκεπάζετε το μπολ με μεμβράνη και το αφήνετε όλη τη νύχτα στο ψυγείο.
  2. Την επομένη και όταν πλησιάζει η ώρα του φαγητού, ανάψτε το γκριλ. Περάστε τα κομμάτια του μαριναρισμένου κοτόπουλου στα καλαμάκια, ακουμπήστε τα στη καυτή σχάρα του φούρνου και βάλτε από κάτω το ταψί του φούρνου για να μη στάζει και σας λερώσει. Τοποθετήστε τα στη μεσαία θέση και ψήστε τα, γυρίζοντας τα, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα και να ψηθούν.
  3. Ετοιμάστε τη σάλτσα.
  4. Βάλτε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι. Μόλις ζεσταθεί, ρίξτε το γαρύφαλλο και το κακουλέ. Ανακατέψτε τα για 2-3 λεπτά και προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι να τσιγαριστεί.
  5. Χαμηλώστε τη φωτιά και προσθέτετε τη Garam Massala, το κουρκουμά, το κύμινο, το κόλιανδρο, το τσίλι και λίγο νερό.
  6. Βράστε τα για 3 λεπτά και προσθέστε τη τομάτα, τη μαύρη ζάχαρη και το τρίμμα των αμυγδάλων. Τα ανακατεύετε και τα βράζετε μέχρι να γίνει μια ωραία πηχτή σάλτσα.
  7. Βγάζετε το κοτόπουλο από τα καλαμάκια, το ρίχνετε μέσα στη σάλτσα, το ανακατεύετε και το αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά περίπου μέσα στη σάλτσα.
  8. Προσθέτετε τη κρέμα, ανακατεύετε και σβήνετε τη φωτιά.
  9. Το σερβίρετε ζεστό, πασπαλισμένο με το φρέσκο κόλιανδρο που είχατε κρατήσει.
  10. Συνοδέψτε το με λευκό ρύζι Basmati και πίτες Naans.

Πηγή: kotopoulaartas.gr